14 oktober 2013

Coalitiepartijen willen geen respijtzorg!

Afgelopen donderdag hebben wij een motie ingediend, met de strekking de respijtweekenden voor overbelaste mantelzorgers te subsidiëren. Groen Links en de FNP steunden deze motie. De coalitiepartijen Gemeentebelangen, VVD en CDA steunden deze motie niet. De argumenten waren dat er andere ‘ potjes’ zijn waar deze respijtweekenden uit betaald kunnen worden en dat het moeilijk kiezen is welke mantelzorger naar zo’n weekend mag. Argumenten waar wij in ieder geval niks van begrijpen.

Er zijn altijd mantelzorgers die ‘ tussen wal en schip’ vallen en juist door een steuntje in de rug van de gemeente mee kunnen doen aan een respijtweekend. Wethouder Dijkstra (CDA) gaf als argument dat het moeilijk kiezen is uit 1000-2000 mantelzorgers. Hij overdrijft of weet niet wat er speelt in de gemeente, dat laat ik in het midden. Onze motie was gericht op respijtzorg voor overbelaste mantelzorgers. Ons voorstel was om te beginnen met het subsidiëren van 2 personen, in totaal € 660,00 euro. Voor dit bedrag zouden we twee personen heel veel steun kunnen geven.

Binnenkort is de dag van de mantelzorg. Vorig jaar was ik tijdens deze dag het enige raadslid van onze gemeente die bij een mantelzorger op bezoek is geweest. Ik zal mijn collega raadsleden zeker aanraden dit jaar ook een bezoek af te leggen.