Welzijn en Zorg
Zorg is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Zorg aan huis en de mogelijkheid om ouder te worden in je eigen buurt zijn voor de PvdA belangrijke principes. Maar het gaat niet alleen om zorg; het gaat ook om welzijn. Er moet altijd hulp zijn voor de mensen die dat nodig hebben. Draagkracht, zowel in financiële zin als in sociaal opzicht, is daarbij het uitgangspunt.
De gemeente is in staat om de zorg dicht bij de mensen te organiseren. Dat kan bijvoorbeeld door de inzet van wijkverpleegkundigen en door het versterken van de eigen kracht van de mensen en hun netwerken.
Dit betekent voor de komende raadsperiode:
– De PvdA vindt de inzet van Omtinkers belangrijk. We zetten in op een dorpsgerichte ondersteuning. We vragen de verenigingen van dorpsbelang om als schakel te fungeren tussen dorp en WMO-loket. Zo kunnen we de kans op verborgen vragen om zorg zo klein mogelijk houden.
– De decentralisatie van de AWBZ-taken naar de WMO willen we gebruiken om zorg en welzijn meer met elkaar te verbinden. We gaan daarbij uit van eigen kracht, netwerken, familie en buurt, en professionele ondersteuning.
– Preventieve programma’s zijn belangrijk in de nieuwe WMO-zorg. De gemeente moet het bevorderen van de gezondheid samen met de zorgverzekeraars, de wijkverpleegkundigen en de ziekenhuizen oppakken.
– De PvdA is voor een persoonsgebonden budget (PGB) voor de WMO-zorg. Fraude met PGB’s moet hard aangepakt worden.
– De organisatie rond de zorg moet veel minder ingewikkeld worden. Minder regels en niet langer centrale indicatiestelling. Meer direct contact met degene die zorg vraagt. Geen zorgorganisaties die meer dan 15-20% overheadkosten berekenen voor hun zorgaanbod.
– De kwaliteit van zorginstellingen moet worden geborgd door regelmatige controles op leefomstandigheden.
– De PvdA wil dat de gemeente afspraken maakt met zorgaanbieders in de regio over fatsoenlijke arbeidscontracten voor medewerkers in de thuiszorg. Voor ons is goed werkgeverschap een speerpunt.
– De PvdA wil dat de regie bij cliënt en zorgverlener ligt. Bij mensen of gezinnen met meervoudige problemen, waarbij meerdere hulpverleners betrokken zijn, mag maar één van hen verantwoordelijk zijn voor de regie: “Ien op ’t hiem”.
– Wijkverpleegkundigen moeten een grotere rol krijgen. Zij kunnen snel zorg op maat leveren. Zo kan het aantal opnames in ziekenhuis of verpleeghuis verminderd worden.
– In sommige dorpen staat ‘zorgen over dorpsgenoten’ als vast agendapunt op de agenda van de vergadering van Dorpsbelang. De wijkvertegenwoordiger probeert vervolgens iets aan het probleem te doen. Dat verdient navolging en moet door de gemeente worden gestimuleerd.